• A
  • A
16.07.2012
Kavram

Özgürlük ile Faşizm Üzerine Bir Karşılaştırma

Faşizmin özgürlükle karşılaştırmalı tanımını yapayım isterseniz, değerlendirmeyi siz yapın..


Öncelikle kavramsal olarak faşizm kominizmin karşıtı değildir. Kominizm bir yönetim biçimidir. Oysa faşizmin zinisel arkaikleri kominizme oranla çok daha fazladır. Yani aslında, faşizm bir düşünüş biçimidir. Irkçılığın faşizm olarak adlandırılması bir indirgemedir. Büyük bir kavramı küçük bir şeyin, bir alt gurubun içine tıkıştırmaktan ibarettir.


Her ırkçı faşisttir, ama her faşist ırkçı olmak zorunda değildir. Soruna kavramsal olarak bakıldığında, siyaseten tümüyle zıt olmasına rağmen, komünist görüşe sahip biri faşist bir üsluba, totaliter ve despot bir zihin yapısına sahip olabilir.


Faşizm kelime kökeni olarak Latince'de fasces kelimesinden geliyor. Kelime anlamı 'demet'. Ünlü faşist Mussolini hareketinin bayrağına bakacak olursanız mesele daha iyi anlaşılır.


'Faşizm'in kavramsal karşılığına gelince;


Faşizm, kendi ürettiğini doğru ya da yanlış ne olursa olsun diğerine dayatmak ya da dayatmayı istemektir. Eğer şartlar baskı yapmaya uygun değilse, faşist üslup ince hesaplar içerisine girecektir. Işin en tuhaf tarafı, çoğu zaman kendini ideal bir biçimde, idealist bir üslup içerisinde gösterir. Faşist zihin yapısının kendine yönelik eleştirisi olamaz, çünkü mükemmeldir ve dolayısıyla mükemmeliyetçidir. Zaten muhteşem(!) bir zihnin ürünü mükemmel ve ideal olmaktan öte ne olabilir ki...


Faşizm "doğru budur!" der. Kendi görüşünü mutlaklaştırır, başka doğru olasıklarına kendini kapatır. Özgür insan "bu doğrudur" der. Yani kendi görüşünün doğrulardan bir doğru olduğunu bilir ve ifadesini buna göre düzenler.


Faşist zihin yapısı aklını mutlaklaştırır. Aklının gerçeği tüm yönleriyle kuşattığına inanır. Dolayısıyla aynı konudaki alternatif görüşlere kapalıdır. Özgür insan tüm evrende geçerli olan 'görecelilik'in kendisini de bağladığını bilir. Kendi kavrayışının gerçeği -o da eğer ulaşabildiyse- yalnızca bir açıdan yakalayabildiğinin, yakalayabileceğinin bilincindedir.


Faşizmin üslubu sert ve karşı çıkışı ölümcüldür. Buna karşın özgür bireyin farkına vardığı görecelilik onu insaflı hale getirmiştir. Yaşamın hemen tüm basamaklarında göze çarpan yumuşaklık onu da içerisine alıp kuşatmıştır...

.......... vb.


Önce Tarkovsky'nin Stalker isimli filminden Taoizmin kurucusu Lao Tzu'ya ait olduğu ifade edilen bir alıntı..

Sonra, hoşçakalın...


"Zayıflık harika bir şeydir, güç hiçbir şey. Bir insan yeni doğduğunda zayıf ve esnektir; öldüğü zaman ise sert, kaskatı ve duygusuzdur. Bir ağaç büyürken zayıf, esnek ve tazedir; kuru ve sert hâle geldiğinde ölür. Sertlik ve güç ölümün arkadaşlarıdır. Esneklik ve zayıflık ise varoluş tazeliğinin ifadeleridir."

 

Mart 2012

Yorum yazabilirsiniz.

Yorumlarınız onaydan sonra yayınlanacak olup eposta adresiniz sitede görünmeyecektir. Lütfen hakaret içeren sözler yazmayınız.
Sümeyye Yazgan 17.07.2016 00:00:00 civarında dedi ki:
Allah razı olsun. Baska bir insan başka bir dogru söyleyebilir ve bize doğru gelmeyen birşey de soyleyebilir. Bunu da sakin bir şekilde karsimizdakini hala severek konusabilmemiz gerekir. Bir insanin yanlis düşündüğünü , yaptığını dusunsek dahi çirkin sözler cikamamali agzimizdan. Bu kadar kolay hakaret edememeliyiz birbirimize. Bizim gibi düşünmeyen insanlardan bu kadar kolay nefret edememeliyiz. İnsan için tövbe kapısının açık oldugunu cikarmamaliyiz aklimizdan. Geldiğimiz noktada biz o kadar dogruyuz ki artık , bir kişi bizim gibi dusunmuyorsa kolayca küfür ehli olduğunu iddia edebiliyoruz. Artık bilhassa muslaman olduğunu iddia eden insanlar faşizmin pençesinde..
1.364 sn.